Pagina's

maandag 9 december 2013

Je lichaam verzet zich tegen gewichtsverlies

In het 3e hoofdstuk van 'Health At Every Size®' wordt er afgerekend met een van de meest heilige huisjes die we kennen; namelijk dat je afvalt door jezelf uit de naad te werken in de sportschool, of jezelf het lebbetje te sjokken in het park.

Ik merk dat het mij héél véél moeite kost om deze overtuiging los te laten. Zelfs meer dan ik ooit had met het idee dat je blijvend afvalt door te diëten.

Voor niets in het zweet?
Als eerste is dus gebleken dat onze hypothalamus en homeostase een compleet eigen agenda hebben, daarna werd de invloed van emoties op ons eetpatroon 
aan de orde gebracht en nu is het de beurt aan sporten. Sleep ik mezelf dan voor niets iedere keer naar de sportschool? Sta ik dan voor ‘Jan Jurk’ mezelf in het zweet te Zumba-en? Gelukkig niet! 


Want laat ik het direct even in de juiste context plaatsen; sporten en/of bewegen is wel degelijk goed voor je. Laat het opzeggen van je abonnement dus maar achterwege.

Mannen reageren anders op sporten
Actieve mensen zijn gezonder dan de zogeheten bankhangers. Bewegen, of dat nu op een crosswalker in de sportschool is of met 'n schoffel in je tuin, verbetert de gezondheid. Het heeft een gunstige invloed op je bloeddruk, cholesterol, spijsvertering, en nog veel meer. Daar is ook HAES het grondig over eens. Maar als je het enkel en alleen doet om af te vallen, dan kom je bedrogen uit. 

Let wel, dit geldt voor vrouwen, mannen reageren anders op sporten. Vrouwen ontwikkelen op de lange termijn meer vetweefsel, terwijl mannen juist meer spiermassa opbouwen. Vreemd en oneerlijk, maar waar. Ook dit wordt in het boek onderbouwd met bronverwijzing naar wereldwijd uitgevoerde onderzoeken. En voor het eerst voel ik de behoefte om het te checken, zo vreemd komt het op mij over.

Sabeltandtijgers zijn uitgestorven
Verder speelt stress een grote rol bij overgewicht. De hormonen cortisol en adrenaline hadden tijdens de oertijd een belangrijke functie in ons ‘vlucht en vecht’ gedrag. Want deze hormonen zorgen ervoor dat je cellen à la minute van een extra lading energie (glucose en vet) worden voorzien om adequaat op onheil te kunnen reageren. 


Dit is een uitstekend mechanisme als je oog in oog staat met een hongerige sabeltandtijger, maar in combinatie met de vooral mentale stress die we vandaag de dag ervaren, levert het alleen extra kilo’s op. Van chronische stress word je dik; niet alleen door de ‘vlucht en vecht’ hormonen, maar ook omdat we in tijden van stress de neiging hebben om minder gezond te eten.

Klaas Vaak in ere hersteld
Ook ons slaapgedrag is van invloed op ons gewicht. Slaapgebrek heeft een negatieve invloed op je leptine niveau, je weet wel, dat verzadigingsstofje uit je vetweefsel. Ook de hoeveelheid ghreline in je bloed, - (afgescheiden door de maagwand) neemt toe, wat de eetlust opwekt. Het is bewezen dat je behoefte aan koolhydraat- en calorierijk voedsel door vermoeidheid met 45% toeneemt. En als je alles hebt gehad, blijken er ook nog verschillende bacteriën in ons maag- darmstelsel een rol te spelen bij overgewicht. Lekker dan..

Een ‘money saver’
In dit hoofdstuk wordt ook nog afgerekend met de afslankpillen, -poeders en –drankjes. De centen die je daaraan uitgeeft, kan je in je zak houden. Ook de pillen die ervoor zorgen dat er geen vet door je lichaam wordt opgenomen zijn bijzonder ongezond. Ten eerste omdat je lichaam goede vetten nodig heeft om te kunnen functioneren en ten tweede omdat je dat niet opgenomen vet via je ontlasting weer kwijt raakt. De vrouwen die deze pillen gebruiken, weten dat ze de deur niet uit kunnen zonder extra schone onderbroek.
 
Koude rillingen
Verder worden er nog heel wat pagina’s gewijd aan de risico’s van maagoperaties, die - zeker op de langere termijn - complicaties geven waar je niet mee wilt spotten. Denk aan lever- en nierfalen, gynaecologische problemen en chronische ondervoeding met soms zelfs de dood als gevolg. Ik krijg het er koud van en vraag me oprecht af waarom deze operaties überhaupt nog uitgevoerd worden. Is er dan ècht geen andere uitweg?


Er bestaat dus werkelijk geen enkele ‘heilige dieet-graal’. 'Health At Every Size®' heeft in de eerste 3 hoofdstukken hartgrondig afgerekend met iedere mythe die daarover bestaat. Het draait om gezondheid, niet om slank zijn. En je weet inmiddels ook dat je lichaam daarin uitstekend voor zichzelf zorgt. 


Zelf het boek 'Health At Every Size®' lezen? Je kan het hier bestellen.


Health At Every Size® (HAES) is een levensstijl die zich focust op intuïtief eetgedrag en plezierige lichamelijke activiteit in plaats van diëten en gewichtsverlies. De 3 pijlers van HAES zijn zelfacceptatie, lichaamsbeweging en een normaal voedingspatroon.

1 opmerking:

annemarie zei

Geschreven als de sabeltand van een zekere tijger. Alweer.